Weten welke de verplichte verzekeringen voor particulieren zijn?

Op deze vraag en nog andere verzekeringsvragen geven onze medewerkers je een gefundeerd antwoord.
Een overzicht van de verplichte verzekeringen voor particulieren:

Wettelijke verplichte verzekeringen voor particulieren

BA Autoverzekering

Wanneer je met de wagen, moto, brommer, vrachtwagen,… de weg op gaat, ben je wettelijk verplicht de burgerlijke aansprakelijkheid te verzekeren.

Arbeidsongevallenverzekering

De arbeidsongevallenverzekering behoort tot de wettelijke verplichte verzekeringen voor particulieren als je occasioneel huispersoneel inschakelt. Zo zijn je tuinman, poetsvrouw of babysitter beschermd tegen mogelijke ongevallen tijdens het werk.

Contractueel verplichte verzekeringen voor particulieren

Brandverzekering

Je bent niet wettelijk verplicht een brandverzekering af te sluiten, maar het kan wel door een contract verplicht worden. Zo kan een eigenaar deze verzekering opnemen in je huurcontract.

Schuldsaldoverzekering

Een schuldsaldoverzekering sluit je af wanneer je een lening voor je woning aangaat. Die geeft de kredietverstrekker financiële zekerheid wanneer jij of je partner plots zou overlijden. Het resterende bedrag wordt door de schuldsaldoverzekering geheel of gedeeltelijk kwijtgescholden.

Aangeraden verzekeringen

Naast de verplichte verzekeringen voor particulieren raden we je de volgende verzekeringen aan:

BA familiale verzekering

Deze verzekering beschermt jou en je gezin wanneer iemand van je gezin lichamelijke en/of materiële schade veroorzaakt aan derden. Die schade kunnen fouten, tekortkomingen of nalatigheden zijn.

Rechtsbijstandverzekering

Een rechtsbijstandverzekering verdedigt jouw rechten indien je zelf een schadevergoeding wilt bekomen of wanneer je je moet verdedigen tegen de claim van een ander. Kom je niet tot een minnelijke schikking, dan dekt deze verzekering de kosten en erelonen van de advocaten en andere experten.

Hospitalisatieverzekering

Het ziekenfonds komt vaak maar beperkt (of zelfs helemaal niet) tussenbeide. Wanneer je onverwacht opgenomen wordt in het ziekenhuis kunnen de kosten snel oplopen. Een hospitalisatieverzekering is dan nuttig.

Persoonlijke ongevallenverzekering

De schade die je zelf kan oplopen in je vrije tijd verzekeren? Een persoonlijke ongevallenverzekering biedt financiële bescherming bij ongelukken in de privé sfeer.

Omniumverzekering auto

Een omniumverzekering bestaat uit een aantal bijkomende waarborgen bovenop je BA autoverzekering. Zo ben je bijvoorbeeld ook verzekerd wanneer je zelf schade aanbrengt aan je wagen of wanneer een inbraakpoging voor schade zorgde.

Dekking diefstal in brandverzekering

De verzekering dekking diefstal kan je toevoegen aan je brandverzekering om je te beschermen tegen schade aan je woning en inboedel ten gevolge van vandalisme of (poging tot) diefstal.

Reisbijstand

Een reisverzekering of reisbijstandsverzekering is handig voor zowel korte als lange reizen. Ze bevatten onderstaande dekkingen:

  • De bijstand aan personen dekt je in tegen ziektes, ongevallen of overlijden.
  • Met pechverhelping of reisbijstand aan voertuigen vertrek je zonder zorgen met de wagen op reis. De verzekering dekt takelkosten, verleent bijstand aan passagiers, stelt een vervangwagen ter beschikking en bewaakt indien nodig je wagen als die gerepatrieerd dient te worden.
  • Kan je niet op reis vertrekken omdat er iets tussengekomen is? Een annulatieverzekering dekt je in tegen het financieel verlies.
  • Bij onbewust verlies en onvrijwillige schade van je bagage kan je beroep doen op je bagageverzekering.

Pensioensparen

Denk nu alvast aan later en ga een pensioenspaarverzekering aan als aanvulling op je toekomstig wettelijk pensioen. Hier zijn verschillende mogelijkheden, contacteer ons gerust even voor meer uitleg.

Waarom i-Fin inschakelen als verzekeringsbureau?

Nabij

Iedereen kan beroep doen op ons financieel advies. Zowel particulieren als ondernemers en zowel grote als kleinere vermogens. Bovendien vind je onze vestigingen en steunpunten verspreid over heel Vlaanderen.

Op jouw maat

Onze verzekeringsagenten zijn op de hoogte van zo goed als alle verzekeringsoplossingen en –mogelijkheden. In het grote aanbod vind je ongetwijfeld een gepast product voor een correcte prijs.

Expertise

Als verzekeringsbureau komen we dagelijks in aanraking met nieuwe mogelijkheden en opportuniteiten en volgen we tendensen in de markt op de voet. Je mag dus zeker zijn van een optimale dekking van je risico’s.

Erkend verzekeringsbureau

i-Fin is geregistreerd als gereglementeerde onderneming in het register van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten, de FSMA, onder het nummer 62750 cA.

Nog meer vragen over al dan niet verplichte verzekeringen voor particulieren?

Bel ons op of maak een afspraak in een van onze kantoren.

Contacteer ons