Oververzekerd of onderverzekerd. Zie jij het bos door de bomen nog?

Over- of onderverzekerd zijn, je hebt er sneller mee te maken dan je misschien op het eerste zicht zou denken. Beland je in een grote regenstorm tijdens een dagje Bellewaerde? Geen nood, een regenverzekering geeft je recht op een gratis terugkomticket. Wordt je huisdier plots zwaar ziek en moet je een dure behandeling betalen? Geen paniek, dankzij de huisdierenverzekering ziet het totale kostenplaatje er een pak rooskleuriger uit.

Je kan een verzekering zo gek niet bedenken of ze bestaat. Voor werkelijk bijna elk schaderisico bestaat er wel een speciale verzekeringspolis en de meeste Belgen kunnen het aantal verzekeringen dat ze op zak hebben niet meer op één hand tellen. Maar heb je niet te veel verzekeringen met dezelfde risicodekking afgesloten en ben je dus oververzekerd? Of ben je onderverzekerd omdat je je verzekeringen al lang niet meer hebt geüpdatet?

Oververzekerd?

Zorgeloos door het leven gaan, het is ons ultieme streefdoel. Daarom zijn we ook soms snel geneigd om ons tegen elk mogelijk schaderisico te beschermen en bijgevolg tal van verzekeringen af te sluiten. Onderverzekerd zal je op deze manier alleszins al niet zijn. Maar je loopt natuurlijk wel het risico om oververzekerd te zijn: je bent dan eigenlijk dubbel verzekerd voor hetzelfde incident.

Je boekt een reis en de online boekingsite of touroperator raadt aan om er een reisbijstandsverzekering bij te nemen? Ja, goed idee. Ze bieden ook een annulatieverzekering aan zodat je reis of hotel terugbetaald kan worden? Als de reisexperts dat voorstellen, dan zal dat wel het verstandigste zijn.

Maar… niets is minder waar. Het is namelijk niet omdat je een reis boekt, dat je er sowieso een reisbijstandsverzekering met repatriëring of een annulatieverzekering bij moet nemen. Wanneer je namelijk bij het christelijke ziekenfonds CM bent aangesloten, dan kan je je in het buitenland ook laten repatriëren door de alarmcentrale Mutas. Of wanneer je bij de hotelreservatie met kredietkaart betaalt, zit een annulatieverzekering hier vaak al standaard bij. En zo kunnen we nog diverse gelijkaardige voorbeelden aanhalen:

  • De verzekering “tuin-pack” belooft om schade aan je tuinmeubelen te bekostigen, maar via de klassieke woningverzekering van Vivium heb je eigenlijk ook al recht op deze waarborg.
  • De verzekering “digital omnium” vergoedt jou wanneer je smartphone, laptop of tablet gestolen of beschadigd wordt. Maar deze garantie kan eigenlijk ook al opgenomen zijn in jouw brand- of inbraakpolis.
  • Leveranciers en installateurs van zonnepanelen bieden een specifieke verzekering aan tegen diefstal of schade, maar ook deze dekking is soms al onderdeel van jouw brandverzekering.

OK, maar als je een dubbele premie betaalt, dan betekent dat misschien ook dat je dubbel uitbetaald wordt in geval van schade? Sad but true, nee. Volgens de wetgeving kan en mag je helemaal niet twee keer vergoed worden voor hetzelfde schadegeval. Laat je dus niet vangen en informeer je goed vooraleer je dergelijke verbindingen aangaat. Want je wilt niet twee maal premie betalen voor dezelfde risicodekking zónder dat je er voordeel uit haalt, toch?

Of eerder onderverzekerd?

Het tegenovergestelde van oververzekering, bestaat natuurlijk ook. Onderverzekering komt voornamelijk voor bij verzekering van gebouwen en inboedel. Wanneer deze in de loop der tijd stijgen in waarde en wanneer je jouw verzekerde bedrag in dat geval niet aanpast, dan bestaat de kans dat je onderverzekerd bent. De meeste mensen ontdekken dit wanneer er schade is aan hun eigendom of inboedel, maar dan is het eigenlijk al te laat.

Een voorbeeld. Je koopt een huis met een nieuwbouwwaarde van zo’n 300.000 euro, maar verbouwt de bijhorende garage later tot een mooie ruime slaapkamer met hobbyruimte, waardoor je huis plots 30.000 euro meer waard is. Na de verbouwingen zou je er misschien niet meteen aan denken om je verzekering aan te passen, maar toch is dat exact wat je moet ondernemen. Waarom? Als je dit niet doet, is je woning slechts voor 90% van haar waarde verzekerd en als er schade is, zal je zelf moeten opdraaien voor 10% van de herstellingskosten. En dat wil je natuurlijk liever niet tegenkomen. Het is dus van cruciaal belang om samen met een verzekeringsexpert regelmatig na te gaan of je verzekerde bedrag nog steeds up-to-date is en of je dus niet onderverzekerd door het leven gaat.

Welke verzekeringen heb jij allemaal op zak?

In het doolhof aan verzekeringen, is het soms moeilijk om de juiste weg te vinden en is het al zeker niet onlogisch dat je soms even de weg kwijtgeraakt. Uit onderzoek van Brocom, de beroepsvereniging voor verzekeringsondernemingen, blijkt dat maar liefst 72% van de Belgen verdwaalt in de veelheid aan verzekeringen en dat zo’n 60 % geen idee heeft over het totale kostenplaatje van de afgesloten assuranties. Het onderzoeksbureau Ivox toonde dan weer aan dat 73% van de Belgen niet weet welke verzekeringen hij lopende heeft en bij wie.

Inderdaad, nog veel werk aan de winkel dus. Als we optimaal verzekerd willen zijn en niet te veel of te weinig premies willen betalen, dan is het essentieel om ons nog veel beter te informeren en advies te vragen aan een professionele speler gespecialiseerd in verzekeringen.

I-Fin: jouw gids in het doolhof aan verzekeringen

Denk je zelf oververzekerd of onderverzekerd te zijn? Weet je niet meer welke verzekeringen je allemaal afgesloten hebt? Kan je het overzicht niet meer bewaren? Dan is het dringend tijd om in te grijpen! Onze ervaren verzekeringsagenten kunnen jou wegwijs maken in de wirwar van verzekeringen en gaan samen met jou na welke verzekeringen je afgesloten hebt en bij wie. Tevens bekijken we grondig of je dubbel of net te weinig gedekt bent voor bepaalde schaderisico’s. We geven jou deskundig advies over de acties die je kan ondernemen, zodat je zo veel mogelijk, zo goed mogelijk en zo lang mogelijk financieel beschermd blijft.

Wilt u ook te weten komen of u over- of onderverzekerd bent?

LAAT JE ADVISEREN