Pensioensparen: waarom je er maar beter vroeg mee begint

Je bent jong, in de fleur van je leven en de wereld ligt aan je voeten. Je pensioen? Dat lijkt nog héél ver af, zeker nu de pensioenleeftijd steeds opgetrokken wordt. Momenteel ligt de pensioengerechtigde leeftijd vast op 65 jaar, maar in 2030 loopt dit al op tot 67 jaar! Tijd zat dus om dit te regelen, sparen voor je pensioen is een ver-van-je-bed-show. Maar is dat werkelijk wel zo? Op welke leeftijd begin je eigenlijk best met pensioensparen? En hoe kan verzekeringsexpert i-Fin jou hierbij helpen?

Jouw toekomstige pensioenbedrag berekenen? Een som van 4 pensioenpijlers

Hoeveel zal je ongeveer verdienen per maand tijdens je pensioen? Welk bedrag zal er in totaal in je pensioenspaarpotje zitten wanneer je aan pensioensparen doet? Goeie vraag, maar helaas hebben we hier niet één pasklaar antwoord op. Het pensioenbedrag waar je later recht op zal hebben, is namelijk voor iedereen verschillend en wordt bepaald door 4 cruciale pensioenpijlers:

Je wettelijk pensioen wordt uitbetaald door de overheid en wordt berekend op basis van je gezinssituatie en beroepsloopbaan, i.e. loon, statuut, sector en het aantal jaren dat je hebt gewerkt. Benieuwd naar wat dit ongeveer oplevert?

  • Werknemers: De gemiddelde Vlaamse vrouwelijke werknemer, verdient maandelijks zo’n 772 bruto als wettelijk rustpensioen. Bij mannelijke werknemers, anderzijds, staat de teller gemiddeld op 1.627 euro bruto per maand.
  • Ambtenaren: Voor ambtenaren ziet het maandelijkse pensioenbedrag er al wat rooskleuriger uit: mannen hebben gemiddeld recht op 2.728 euro bruto, vrouwen op 2.400 euro bruto.
  • Zelfstandigen: Het wettelijk pensioen voor zelfstandigen ligt dan weer verontrustend laag: zij moeten het doen met gemiddeld 902 euro bruto per maand.

Zoals je waarschijnlijk al snel opmerkt, ligt het gemiddeld wettelijk pensioen bij mannen aanzienlijk hoger dan bij vrouwen. Dit omdat zij vaker deeltijds werken om bv. voor hun kinderen te zorgen. Hoeveel je wettelijk pensioen uiteindelijk zal bedragen, is dus onderhevig aan een heleboel factoren. Maar één ding is zeker: veel is het niet.

Het aanvullend pensioen is een aanvulling bovenop je wettelijk pensioen. Dit bedrag verzamel je gedurende je hele loopbaan en kan je in ontvangst nemen op je wettelijke pensioenleeftijd. Ook hier weer, verschilt het opgespaarde pensioenbedrag van persoon tot persoon:

  • Werknemers: Zij kunnen het aanvullend pensioen opbouwen via een groepsverzekering, pensioenfonds of sectorpensioen, aangeboden door de werkgever.
  • Zelfstandigen: Zij kunnen opteren voor een aanvullend pensioen via een Vrij Aanvullend Pensioen voor Zelfstandigen (VAPZ) of een individuele Pensioentoezegging (IPT). Dit is zeker een grote aanrader, aangezien het wettelijk pensioen voor zelfstandigen een pak lager ligt dan bij werknemers.

Daarnaast kan je jouw pensioenspaarpotje verder aanvullen door zelf aan fiscaal- of pensioensparen te doen. Bij deze formule leg je maandelijks een bepaald bedrag opzij dat rendeert en dus fiscaal voordelig is. Het geld zit als het ware achter slot en grendel, tot op het moment dat je het écht nodig hebt tijdens je pensioen. Op die manier kan je een mooie reserve opbouwen voor later, zodat je met een gerust hart de toekomst tegmoet gaat.

Tot slot kan je ook niet-fiscaal sparen en op die manier jouw pensioenportefeuille voorzien van de laatste, ontbrekende geldbriefjes. Voor deze persoonlijke spaarinspanningen ontvang je geen belastingvoordeel. Enkele voorbeelden: een spaarrekening, vastgoedinvestering, sommige levensverzekeringen enz.

Pensioensparen, dé manier om je pensioenportefeuille kracht bij te zetten

OK, dus eigenlijk kan je ook gewoon het wettelijk en aanvullend pensioen aannemen en dan zit je safe? Sorry to disappoint you, but no. Wie denkt dat hij van het wettelijk en aanvullend pensioen alleen zal kunnen leven later, is helaas mis. Althans, als je je huidige levensstandaard wil behouden en zorgeloos en comfortabel door het leven wil gaan tijdens jouw pensioen. Gelukkig bestaat er de waardevolle optie om aan fiscaal sparen te doen, zodat je jouw financiële toekomst veilig kan stellen. Maar hoe werkt pensioensparen nu juist? En kan je best bij een bank of verzekeringsexpert te rade gaan?

Hoe wil jij jouw pensioenspaarpot aanvullen met pensioensparen?

Concreet kan je bij pensioenparen voor twee verschillende formules kiezen:

  • Een pensioenspaarfonds via de bank: Als je voor deze manier van sparen kiest, dan ga je ermee akkoord dat jouw geld belegd wordt in aandelen en obligaties. Het uiteindelijke bedrag dat je opgespaard zal hebben na een paar jaar, hangt dus volledig af van de beurs en kan zowel tevredenstellen als teleurstellen.
  • Een pensioenspaarverzekering via jouw verzekeringsagent: Wil je de onzekerheid van een pensioenspaarfonds vermijden en op voorhand een beter idee hebben van het bedrag dat in jouw pensioenspaarpotje zal zitten? Dan kan je ook kiezen voor een pensioenspaarverzekering bij jouw verzekeraar. Deze optie garandeert namelijk een afgesproken opbrengst op iedere storting.

Vroeg starten met pensioensparen? Een slimme zet!

Op de vraag wanneer je best met fiscaal sparen start, is er eigenlijk maar één antwoord: zo vroeg mogelijk. Het is een goed idee om al van op jonge leeftijd te sparen voor je pensioen en dat kan in principe al vanaf dat je meerderjarig bent. Hoe langer jouw geld kan renderen, hoe meer geld er uiteindelijk zal staan op jouw pensioenspaarreking. En dat is een goede zaak, want comfortabel en gelukkig leven wil je niet alleen op je 18de, maar ook op je oude dag, toch?

Lees je dit nu en denk je: “Help, ik sta precies toch niet meer zo ver af van mijn pensioen en ik ben nog niet aan fiscaal sparen begonnen”? Geen nood. Op latere leeftijd starten met sparen is evenzeer zinvol en nog altijd beter dan niet sparen. Het is zeker nog niet te laat om een mooi kapitaal op te bouwen de komende jaren, maar het is wel belangrijk om snel in actie te schieten. Dus één gouden tip: start vandaag nog met pensioensparen, right now is the right time!

Verzekeringsadviseur i-Fin: het dekseltje op jouw (pensioenspaar)potje

Zou je graag starten met pensioensparen? Wil je meer weten over de berekening van jouw pensioenbedrag? Verzekeringsexpert i-Fin beantwoordt al jouw vragen omtrent fiscaal sparen en begeleidt jou met persoonlijk en deskundig financieel advies. We helpen jou op weg om op een succesvolle manier jouw pensioenspaarpotje aan te leggen en dit op een strategische manier zo lang mogelijk en zo veel mogelijk te laten renderen. Zo kan jij zorgeloos en comfortabel de toekomst tegemoet gaan.

Wil jij ook beginnen met pensioensparen??

LET’S GET STARTED!