Wat moet je doen bij stormschade?

Heb je water- of stormschade opgelopen? Dan wil je vast weten of jouw verzekering wel tussen beide komt en wat je nu concreet moet doen.

Wanneer is er sprake van stormschade?

Volgens de wet kunnen we spreken van stormschade bij een windkracht vanaf 100 kilometer per uur. Er zijn verzekeraars die al dekking bieden bij een windkracht vanaf 80 kilometer per uur. Bekijk dus grondig jouw afgesloten polissen en de bijhorende voorwaarden.

Valt stormschade onder jouw verzekering?

En onder welke verzekering precies?

Indien jouw woning schade opliep door een storm en je hebt een woning- of brandverzekering afgesloten, dan kan je terugvallen op de waarborg stormschade in die verzekering.

Sleurt de storm jouw dakpannen, tuinmeubelen of boom mee en veroorzaakt dat schade bij de buren? Vervelend.

In dat geval ben je gedekt door de burgerlijke aansprakelijkheid (BA) van je brandverzekering, de BA van je familiale verzekering of de brandverzekering van je buur.

Let op: je bent niet gedekt indien jouw boom ziek, rot of dood was.

Moest je wagen geloven aan de storm? Dan ben je gedekt door je autoverzekering. Ook (mini)omnium autoverzekeringen bevatten een waarborg natuurkrachten. Heb je geen (mini)omnium autoverzekering, maar weet je wel wie de eigenaar is van het object dat schade veroorzaakte? Dan kan je die aansprakelijk stellen.

Begaf je je toch op de weg, maar kwam dat jou zuur te staan? Begon je auto te slippen, verloor je de controle over het stuur en botste je tegen een andere wagen aan?

Dan kan je terugvallen op je BA en (mini)omnium autoverzekering.

Wat moet je doen bij stormschade?

Contacteer een professionele dienstverlener

Bevind je je in een levensbedreigende situatie? Bel dan meteen naar 112 en de brandweer of ziekenwagen komt naar jou toe. In het geval van een niet-levensbedreigende situatie kan je bellen naar 1722, een nummer dat geactiveerd wordt bij noodweer.
Verder kan je terecht bij het e-loket van je lokale brandweerdienst. Je vult dan een online formulier waarna de brandweer inschat of een eventuele interventie dringend of überhaupt nodig is. Ook via Stormschade.Vlaanderen kan je de brandweer of een professionele dienstverlener contacteren.

Door je hulpvraag online in te dienen, blijft het noodnummer bereikbaar voor mensen die dringend medische hulp nodig hebben.

Contacteer jouw verzekeringsmakelaar

Doorloop de volgende stappen:

  1. Neem voldoende duidelijke foto’s van alle schade die de storm aanrichtte.
  2. Bundel ze in een verslag waarin je ook gedetailleerd de situatie omschrijft. Betrek hier derden bij als die er zijn. Inventariseer de beschadigde zaken en de oorzaak van de schade.
  3. Verzamel de facturen van alle beschadigde spullen.
  4. Vraag offertes aan voor de herstellingen. Laat deze ook meteen (na akkoord van je verzekeraar) uitvoeren om discussies te vermijden.
  5. Bezorg alle bovengenoemde informatie aan je verzekeringsmakelaar opdat hij correct de schadevergoeding kan bepalen. De vergoeding van de schade wordt meestal binnen de 30 dagen na de afronding van de expertise betaald.
  6. Neem maatregelen om verdere schade te voorkomen, door bijvoorbeeld beschadigde ramen af te plakken. Kruip daarentegen NIET op daken of stellingen, dat laat je beter over aan een professional.

Ben je nog niet helemaal gerust?

Zit je nog met vragen? Bel ons op of maak een afspraak.
We nemen graag uitgebreid de tijd voor jou.

CONTACTEER ONS